Muggen zorgen voor veel overlast. Zo kunnen mensen niet goed slapen vanwege het gezoem van muggen en zitten sommige personen onder de muggenbulten. Wat kunnen we tegen muggen doen en heeft de klimaatverandering een impact op de hoeveelheid muggen?

Muggen zijn dit jaar eerder actief geworden omdat de maanden mei en april ruim 3 graden warmer waren dan normaal gesproken. Hierdoor leefde de eerste generatie steekmuggen al eind mei (normaal gesproken pas medio juni). Hierdoor bestaat de kans dat we deze zomer te maken krijgen met 2 extra generaties muggen. Door de gestegen temperaturen zijn de muggen namelijk eerder uit hun winterslaap gekomen en hebben de muggen meer tijd om zich voort te planten. Vooral als de temperaturen hoog blijven hebben de muggenlarven de mogelijkheid om snel te groeien.

Broedplaatsen

De overlast zal verder toe kunnen nemen als het ook nog af en toe regent. Een mug legt haar eitjes namelijk graag in stilstaand water, zoals plantenbakken, emmers, dakgoten (onder je slaapkamerraam!), regentonnen en autobanden. Hier zijn namelijk geen natuurlijke vijanden van vliegen aanwezig (vissen in een vijver eten bijvoorbeeld muggenlarven). Als we het water dus niet verwijderen dan hebben we kans dat de muggenoverlast alleen maar toe zal nemen.

Hoe voorkom je overlast van muggen?

  • Verwijder het water uit gieters, emmers, plantenbakken, autobanden en andere plekker waar water blijft staan
  • Dek je regenton af en zorg voor een goede afvoer van je dakgoten
  • Plaats horren.
  • Voorzover je het niet vervelend vind kun je onder een klamboe slapen
  • Smeer je in met een middel waar DEET inzit om te voorkomen dat muggen je steken.

Waar komen muggen op af

Vrouwtjes muggen hebben bloed nodig om zich voort te kunnen planten, dus gaan ze op zoek naar mensen en dieren waarvan ze het bloed kunnen drinken. Nadat ze bloed hebben gedronken kan de mug wel meer dan 100 eitjes leggen.

Muggen ruiken hun prooi vanaf 100 meter afstand en ze komen op de geur van mensen af. Dat is ook de reden waarom de ene persoon wel gestoken wordt, maar de andere niet. Bacteriën op je huid zorgen er namelijk voor dat er meer dan driehonderd stoffen vrijkomen. De combinatie van deze stoffen maken je aantrekkelijk voor een mug of niet.

Het is niet waar dat muggen op licht afkomen. De beesten die mensen om lichtbronnen zien vliegen zijn geen muggen maar andere kleine insecten. Muggen komen voornamelijk af op lichaamsgeuren en uitgeademde koolstofdioxide (CO2).

Als een mug ons gebeten/gestoken heeft dan reageert ons immuunsysteem op de antistollingsstoffen die in het speeksel van de mug zitten en jeuk veroorzaken.

Horren

Het is raadzaam om horren voor de deuren en ramen te plaatsen. Het is een duurzame en niet-chemische manier om muggen buiten de deur te houden. Ook een klamboe boven je bed voorkomt een deel van de overlast van muggen, je hoort echter nog steeds het gezoem en je moet wel onder een klamboe willen slapen.

Muggen worden over het algemeen pas in de loop van de avond actief. Je kunt onbedekte lichaamsdelen dan eventueel insmeren met DEET om je tegen muggen te beschermen.

Andere oplossingen werken over het algemeen niet, zoals het eten van knoflook, citronellakaarsen, ultrasoon geluid of muggenwerende polsbandjes. Een ventilator zou wel een oplossing kunnen zijn want muggen houden niet van luchtstromen.

Tropische ziekten

Een muggenbult is het enige dat je momenteel overhoudt aan een beet van een instect. In 1959 is malaria voor het laatst overgedragen op een mens in Nederland. Malaria zal niet snel terugkomen want de gemiddelde jaartemperatuur is daar momenteel te laag voor. De temperatuurstijging die voor de komende decennia voorspeld wordt kan er wal voor gaan zorgen dat er weer muggen komen die ziektes over kunnen dragen. De Aziatische bosmug heeft zich al definitief in Nederland gevestigd en de Tijgermug wordt elk jaar in Nederland waargenomen (door de import van autobanden en Lucky Bamboo).

Gebaseerd op een artikel van NU.nl
Het volledige artikel is te vinden op www.nu.nl (22 juni 2018 17.02)

    23-06-2018 00:00