Door de hevige regenval eerder deze zomer was de verwachting dat we ondertussen met een muggenplaag te maken zouden hebben. Van overlast door grote aantallen muggen is vooralsnog geen sprake, hier en daar hebben we alleen te make met een verdwaalde mug.

NU.nl heeft 8 stellingen voorgelegd aan entomoloog M. Lammers.

1. Muggen steken maar zijn erg nuttig: feit

"Dit klopt. Muggen zijn voedsel voor een groot aantal dieren zoals libellen, kikkers en zwaluwen. Het ecosysteem zou ontwricht raken als muggen in één keer zouden verdwijnen.

2. Je moet niet krabben tegen de jeuk als je een muggenbult hebt: feit

Als je gaat krabben dan beschadigd het weefsel in en onder de huid nog meer. Hierdoor wordt een onstekingsreactie geactiveerd waardoor de beet nog intenser zal gaan jeuken.

3. Muggen komen af op zoet bloed: fabel

Dit klopt niet. Zoet bloed bestaat helemaal niet. Er bestaat wel een groot vershil in de aantrekkingskracht die mensen hebben op muggen, dit komt voornamelijk door de lichaamsgeur van mensen.

4. Alle muggen steken: fabel

Van de steekmuggen steken alleen de vrouwtjesmuggen. Zij hebben namelijk bloed nodig om zich voort te kunnen planten.

5. Deet is het beste om muggen te weren: feit en fabel

Deet opsmeren werkt goed om muggen op afstand te houden. Sommige mensen zijn echter allergisch voor de parfums die in Deet zitten. Het beste middel om muggen te weren is een fysieke barrière, zoals een klamboe of een hor.

6.  Je kunt ziek worden van het bloed dat vrijkomt bij het doodslaan van de mug (als deze een ziekte met zich meedraagt): fabel

Dit klopt niet. Je kunt alleen ziek worden als het speeksel van de mug in je bloedbaan terecht komt. De huid is een uitstekende beschermlaag.

7. Muggen komen op licht af: fabel

Dit klopt niet. Muggen vliegen naar het licht toe, maar CO2 en mensengeur hebben echter een veel grotere aantrekkingskracht op muggen. 

8. Een muggenbeet kan gevaarlijk zijn voor mensen die hiervoor allergisch zijn: feit

Dit klopt. Mensen met een allergie voor muggenbeten kunnen een anafylactische reactie krijgen. Daarbij krijgt men last van zwellingen en kan de bloedruk gevaarlijk snel dalen.

Gebaseerd op een artikel van NU.nl
Het volledige artikel is te vinden op www.nu.nl (30 jui 2017 15.37)

    30-07-2017 00:00