Het Zikavirus zorgt wereldwijd voor onrust. Het Zikavirus wordt verspreid door Aedes muggen en kan Zikakoorts veroorzaken. Dit is over het algemeen een vrij milde ziekte die vanzelf over gaat. Er zijn echter aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Sinds mei 2015 is er een Zikavirus uitbraak in Brazilië. De uitbraak verspreidt zich snel over landen in Zuid- en Midden-Amerika. Sinds eind 2015 zijn er aanwijzingen dat een infectie met het Zikavirus tijdens de zwangerschap mogelijk schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt ondertussen over een 'medische noodsituatie van internationale zorg'. Het belang van onderzoek naar en bestrijding van het Zikavirus worden hiermee onderstreept.

In Nederland is het Zikavirus alleen vastgesteld bij personen die dit in het buitenland (bijv. Suriname) hebben opgelopen. Verspreiding van het Zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke steekmuggen in principe niet in Nederland voorkomen.

Het Zikavirus is verwant met de virussen die bijvoorbeeld dengue (knokkelkoorts) en gelekoorts veroorzaken. Het Zikavirus wordt overgebracht door bepaalde steekmuggen (muggen uit de Aedes-familie) die in de tropen veel in en rondom het huis voorkomen. Deze muggen moeten zich met bloed voeden om zich voort te kunnen planten en voeden zich voornamelijk met menselijk bloed. De muggen steken zowel overdag als in de late namiddag en begin van de avond. 

Het is daarom van belang om tot aan de schemering maatregelen tegen de muggen te nemen, bijvoorbeeld:
  • Het dragen van bedekkende kleding
  • Het insmeren van de huid met een middel dat muggen weerd
  • Het slapen onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte

Voor meer informatie over het Zikavirus verwijzen wij u naar de website van het RIVM.

    05-02-2016 00:00