Vliegen hebben een grote impact op mens en dier. De mate van overlast is afhankelijk van veel factoren. In begin mei kun je in de buitengebieden rond Utrecht gewoon in een T-shirt naar buiten, terwijl je dat op het boerenland rond Eindhoven echt niet meer hoeft te proberen. De verschillen in overlast bestaan dus zelfs al over een afstand van minder dan 100 kilometer.
 
Bijzondere feiten over vliegen:
  • Vliegen hebben een enorme reproductie capaciteit. Eén vrouwelijke huisvlieg kan in 3 maanden voor 21,6 miljoen nakomelingen zorgen en voor 27 miljard eitjes die nog niet zijn uitgekomen.
  • Vliegen kunnen ernstige ziektes zoals tyfus, cholera, tuberculose, polio en dysenterie overbrengen.
  • Vliegen zijn verspreiders van voedselvergiftiging en Salmonella.
 
Vliegen zijn vrij eenvoudig te lokken en vangen. Het is echter aan te raden eerst na te denken over een aantal dingen, zoals: waar moet de vliegenoverlast worden verminderd? Is dat in een stal of dierenverblijf of rondom een horecagelegenheid, een zwembad of een golfbaan? Dit bepaalt namelijk welk type vliegenval er moet worden ingezet. Daarnaast is het van belang te realiseren dat met een vliegenval geen stekende vliegen gevangen kunnen worden zoals dazen.
 
Vliegenvallen voor buiten - waar moet u aan denken?
Wanneer de overlast bestreden dient te worden wilt u het liefste een vliegenval met een zo groot mogelijke effectiviteit, die onweerstaanbaar is voor alle vliegensoorten, die weinig geld kost, meerdere malen te gebruiken is, niet stinkt, er visueel aantrekkelijk uitziet en zonder vieze handen is te legen. Helaas bestaat er nog geen vliegenval die aan al deze wensen voldoet. De belangrijkste twee elementen van elke vliegenval zijn de inloopopening (de plek waar de vlieg de val in gaat) en de toegepaste lokstof.
 
Daarnaast is de kleur van de vliegenval van belang. Uit onderzoek blijkt dat geel en rood interessant zijn, maar een doorzichtig oppervlak is helemaal het einde omdat hierdoor een lichtpatroon veroorzaakt wordt dat vliegen heel aantrekkelijk vinden. Daarnaast is dit is ook aantrekkelijk voor andere insecten. Vandaar dat er ook vallen zijn die met doorzichtig fiberglas werken. Ook de vorm van de ‘inloopopening’ is bepalend voor de vangsthoeveelheid: hoe groter het oppervlak waarop geland kan worden, hoe meer vliegen er gebruik van maken. Ze kunnen dan op hun gemak rondkijken en genieten van de interessante geur die hen gelokt heeft.
 
Elke goede vliegenval heeft een inloopopening die er voor zorgt dat de wind voor een luchtstroom in de vliegenval zorgt. De gevangen vliegen blijven hierdoor langer in leven en kunnen ook langer feromonen produceren, wat weer andere vliegen aantrekt. De meest effectieve vliegenval heeft bij de inloopopening een opstaande windvaan die een vrijwel constante luchtstroom genereert. De combinatie met een doorzichtig en groot en doorzichtig oppervlak waarop de vlieg kan landen zorgt voor een zeer grote vangstcapaciteit. Een voorbeeld hiervan is de BliZzz Megatrap. Deze trok bij verschillende testen zoveel vliegen aan dat het ook opviel bij roofvliegen. Deze roofvliegen gebruikten de val als restaurant waarbij de vliegen op de inloopopening een gemakkelijk te verkrijgen maal vormden.
 
Een vliegenval kan gebruikt worden voor eenmalig gebruik (bijvoorbeeld een vliegenzak) of onbeperkt gebruik. Bij het laatste vergeten producenten soms dat het dan weerbestendig en slagvast materiaal moet zijn en wanneer het even kan ook afwasmachine bestendig.
 
De plaats van een vliegenval
Eerst moet worden bepaald welk gebied er moet worden beschermd/bestreden. Dit kan een terras of zwembad zijn bij een woning, maar ook een stallencomplex, een complete hoeve of een grootschalig evenement. Er dient dan gekeken te worden naar waar al die vliegen vandaan komen. Dit is vaak een container voor mestopslag, een stallencomplex, een weide met veel dieren, een vuilcontainer, konijnenhok of begroeiing (kijk maar eens bij bomen en bosjes waar het zonlicht schijnt, onder de bosjes of op grote bladeren). Hier worden massaal vliegen geboren en die gaan allemaal op onderzoek uit.
 
De vliegenvallen (aan 1 heeft u in de meeste gevallen weinig) moeten tussen de bron van vliegen en het te beschermen gebied geplaatst worden. Sommige vliegenvallen kunt u in de bosjes hangen en anderen kunnen/moeten zelfstandig staan. Let er bij het bepalen van de locatie op dat een val het beste zo lang mogelijk in de zon kan staan, zodat de lokstof verwarmd kan worden.
 
De effectiviteit is van een vliegenval is sterk afhankelijk van de plaats waar hij hangt/staat en de warmte van de lokstof. Plaats hem ook daar waar de geurstof wordt meegenomen door de luchtstroom of wind, het liefst in de richting van de plaats/het gebied waar de vliegen vandaan komen. Wanneer een vliegenval aan een muur, een dakrand of boom gehangen wordt, zorg er dan voor dat hij zoveel mogelijk vrij hangt. Als u een dergelijke plaats kiest, neem dan een donker en/of rechthoekig oppervlak om hem bij te hangen.
 
Een vliegenval beschermt alleen de directe omgeving en de grootste vangsthoeveelheid wordt bereikt wanneer er in een rechte lijn om de 12 tot15 meter een val wordt geplaatst. Let er bij de plaatsing ook op dat dieren of kinderen er niet mee kunnen gaan spelen. Bij aanhoudend warm weer moet de vliegenval af en toe worden bijgevuld met water om uitdroging van de lokstof te voorkomen.
 
De lokstof
Veel leveranciers baseren een lokstof op een vismeelextract. De lokstof en de temperatuur ervan bepalen hoeveel vliegen er worden aangetrokken. Gevangen vliegen produceren feromonen, een natuurlijke geurstof die zij gebruiken voor communicatie en voortplanting. Deze geurstof vult de aanwezige lokstof aan en zorgt dat er andere vliegen naar de val worden gelokt.
 
Het allermooiste is wanneer een lokstof 100% natuurlijk en biologisch is. De lokstof is dan veilig in het gebruik en zal geen schade aan een dier, kind of uzelf aanbrengen wanneer het wordt ingeslikt. De lokstof die wij na uitgebreide proefnemingen in ons programma hebben opgenomen wordt geïmporteerd uit Australië. Met alle technologie en wetenschap die wij in de westerse wereld tot onze beschikking hebben, zijn we niet in staat een betere lokstof te maken als dat de Aboriginals van oudsher doen.
 
Een simpel, goedkoop en gemakkelijk alternatief is een stukje rauw vlees, wat als het gaat rotten (onder een laagje water zetten) ook grote hoeveelheden vliegen aantrekt. 
    02-02-2012 00:00