De GGD doet onderzoek naar het risico op ziekteverspreiding door muggen (met name de Tijgermug).
 
De gezondheidsdienst wil weten wat het risico is op ziektes die door muggen worden overgedragen. Voor dit onderzoek zijn veel muggen nodig. Deze worden gevonden door bijvoorbeeld water uit putten te scheppen. Er is onderzocht welke muggen in Amsterdam voorkomen, in welk gebied deze dan voornamelijk zitten en in wat voor water zij bij voorkeur hun eieren leggen. Vele locaties worden echter niet in het onderzoek meegenomen omdat deze lastiger of niet te bereiken zijn (bijv. stilstaande plasjes in tuinen en kruipruimtes), terwijl dit juist favoriete plekken zijn om eitjes te leggen.

Als de larven groot genoeg zijn worden zij opgestuurd naar het Centrum Monitoring Vectoren van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en de Wageningen Universiteit voor verder onderzoek. 

De onderzoekers zijn vooral geinteresseerd in hybride muggen, deze steken zowel vogels als zoogdieren en mensen. Dit kan leiden tot grote problemen als de mug een vogel steekt die besmet is met het West-Nijlvirus en deze ziekte vervolgens op de mens overdraagt. In 2012 veroorzaakte dit virus 286 doden in de Verenigde Staten. In Nederland is het West-Nijlvirus nog nooit aangetroffen omdat de vogels die dit virus meedragen hier nog niet rondvliegen. 

De GGD heeft ook interesse in de Tijgermug omdat deze mug onder andere drager is van Dengue (een tropische koorts). Deze mug was nog niet in Amsterdam aangetroffen maar is eerder aangetroffen bij autoband handelaren elders in Nederland.

Deels gebaseerd op een artikel van Rosanne Kropman
Het volledige artikel is te vinden op www.parool.nl (6 juli 2014, 14:16)
    05-07-2014 00:00