De Aziatische tijgermug probeert zich al een aantal jaren te vestigen in Nederland. Afegelopen week werd het insect aangetroffen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op industrieterreinen in Weert en Montfoort. Een aantal weken geleden dook de mug al op bij een importeur van banden in Oss.

Bart Knols (medisch entomoloog) beantwoorde 5 vragen over de 
Aziatische tijgermug.
 
1) Wat is de Aziatische tijgermug?
De Aziatische tijgermug is een kleine zwart-wit gestreepte mug die normaal gesproken voorkomt in Zuidoost-Azië. De Tijgermug steekt overdag en zijn moeilijk op te sporen omdat ze zo klein zijn. De Tijgermug kan tropische infectieziekten zoals knokkelkoorts of gele koorts overdragen
 
2? Wat is de kans dat de mug zulke ziektes in Nederland verspreidt?
Dat is niet met zekerheid te zeggen maar de kans bestaat als er een geïnfecteerd persoon in Nederland wordt gestoken en de Tijgermug de ziekte overdraagt aan een ander persoon.

3) 
Hoe is de Aziatische tijgermug in Nederland terecht gekomen?
Voornamelijk door de import van autobanden en Lukcy Bamboo. In autobanden staat vaak een laagje water waarin de Tijgermug zich goed kan voortplanten. Daarnaast zit er veel voedsel in het water. Warm weer met veel oppervlaktewater door stortbuien zijn dus goed voor de mug. De stekjes Lucky Bamboo die geimporteerd worden staan ook in een laagje water waar al eitjes van een Tijgermug in kunnen zitten.
 
4) Hoe kan de mug het beste bestreden worden?
Door te voorkomen dat de Tijgermug niet het land binnenkomt. Zodra ze ons land binnengekomen zijn moeten we ons in gaan smeren met DEET. Een klamboe heplt bijvoorbeeld niet omdat de Tijgermug voornamelijk overdag steekt.
 
5) Neemt de overheid voldoende maatregelen?
Nee, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit moet strenger optreden tegen importeurs van Lucky Bamboo en banden. Deze goederen moeten vrij van muggen Nederland binnen komen. Hier wordt echter nauwelijk op gecontroleerd.


Gebaseerd op een artikel van Novum/NU.nl
Het volledige artikel is te vinden op 
www.nu.nl (2 augustus 2013, 22.56)
    02-08-2013 00:00